Уничтожение символов на фасадах в Эстонии
⭐️RUS/EST Как далеко мы зайдем с уничтожением символов на фасадах? Kui kaugele me jõuame sümbolite eemaldamisega hoone küljelt?
‼️Читайте мой вопрос и ответ министра юстиции👇
☘️Уважаемый председатель, уважаемый министр! По моему мнению, это очень противоречивый законопроект. Я понимаю, чего вы хотите добиться, но не понимаю, как какое-то здание или строение может оправдывать оккупационные режимы. Многие историки уже раскритиковали этот законопроект, так как, по их мнению, при помощи этого закона мы пытаемся стереть нашу историю.
☘️Но я хотела бы спросить конкретнее. Мы знаем, что такое здание, как Центр русской культуры полон таких символов и в то же время мы знаем, что Центр принадлежит к числу памятников архитектуры. Вы могли бы мне ответить, что в итоге будет с Центром русской культуры после принятия закона?
👉Ответ:
Здесь на самом деле два вопроса. В первую очередь поясню юридическую часть вопроса. Речь не идет о зданиях, которые разжигают вражду. Речь идет о той части здания, которое видно в публичном пространстве, но не о здании в целом. Это может быть символ на стене здания. Так что это только какая-то часть здания, но не здание целиком.
👉Я посмотрела, что в СМИ говорится о том, что мы будем разрушать здания, построенные в советский период. Это неправда, такого не будет. Мы говорим об элементах, которые находятся на фасадах зданий. Это очень четко отражено в положениях законопроекта, что речь идет о видимой части здания. И другой момент касается строений, которые являются монументом, скульптурой или памятником.
👉Теперь, то, что касается Центр русской культуры. Опять же здесь вопрос чутья. Создаваемая правительственная комиссия сможет дать более четкую оценку, но я могу сказать о том, что подсказывает мое чутье. Такой элементы, как герб СССР, который находится на фасаде здания очень четко связан с оккупационным режимом, так что он не подходит для нашего публичного пространства. Такие же знаки были и в театре Эстония. К настоящему моменту они удалены, и все в порядке. Они заменены более красивыми элементами.
👉Так что я думаю, что тоже самое можно было бы сделать в Центре русской культуры. Там должны эксперты оценить и посмотреть, какие должны быть замещения сделаны, а что необходимо удалить, а что оставить. Пусть это эксперты обсуждают. Но я думаю, что элементы, символизирующие оккупационный режим, надо удалить. Мы знаем, что в Силламяэ на фасадах тоже такие же гербы. В этом отношении, мы все единодушны, и споров не будет.
☘️Austatud istungi juhataja! Lugupeetud minister! Minu arust on tegemist väga vastuolulise eelnõuga. Ma saan aru, mida tahetakse saavutada, aga samal ajal ma ei mõista, kuidas mõni hoone või ehitis saab õigustada okupatsioonirežiimi. Paljud ajaloolased on ka juba kritiseerinud sellist eelnõu, kuna nende arvamusel selle eelnõuga tegelikult me üritame kustutada meie ajalugu.
☘️Aga ma tahtsin küsida konkreetsemalt. Me teame, et praegu selline hoone nagu Vene kultuurikeskus Tallinnas on täis neid sümboleid ja samas me teame, et see kulub mälestiste hulka. Kas te oskate mulle öelda, milline on selle eelnõu kohaselt Vene kultuurikeskuse saatus lõppkokkuvõttes?
👉Vastus
Jaa, siin on tegelikult kaks küsimust. Kõigepealt ma selgitaks ära selle, mis puudutab seda esimest poolt, mis puudutab juriidikat. Juttu ei ole selles mõttes vaenu õhutavatest hoonetest. Ütleme, juriidiliselt ehitusseadustiku mõttes on ehitis hoone või rajatis ja me oleme sõnastanud selle läbi selle, et see on hoone avalikult nähtav osa ehk mitte terve hoone. Siin on kirjutatud väga selgelt sättes: hoone avalikult nähtav osa. See ei ole hoone tervikuna, see on midagi, mis on hoone küljes, peal. See on mingisugune, ikkagi mingi lisand sellel hoonel, mitte hoone kui selline.
👉Ma olen ka meedias vaadanud, et tõesti räägitakse sellest, et me hakkame kuidagi nõukogude ajal ehitatud hooneid lammutama või midagi sellist. See on täiesti vale, niisugust asja ei ole. Me räägime ikkagi hoone küljes olevatest elementidest ja see on siin sättes väga selgelt väljendatud: hoone avalikult nähtav osa. Ja teine pool on nüüd seotud nende rajatistega, mis on kas monumendid, skulptuurid, mälestusmärgid – taolised asjad.
👉Nüüd, teine küsimus, mis puudutas Vene kultuurikeskust. Eks see on jällegi see tunnetuse küsimus. See loodav valitsuskomisjon saab sellele juba täpsema hinnangu anda, aga ma võin rääkida sellest, milline on minu tunnetus. Minu arvates niisugused elemendid, mis on näiteks Vene kultuurikeskuse küljes ja mis on väga selgelt seotud just selle okupatsioonirežiimi võimu endaga, näiteks Nõukogude Liidu vapid, mis on väga selgelt just selle režiimi enda niisugused jõu märgid, eks – need kindlasti sinna ei sobi. Niisuguseid märke on olnud ka Estonia teatris ja need on tänaseks kõik eemaldatud ja väga kenasti ja mitte midagi ei ole selle hoone juures või Estonia teatri juures kuidagi halvasti, et need on sealt eemaldatud. Nad on asendatud hoopis kaunimate asjadega.
👉Nii et ma arvan, et täpselt sama on võimalik teha ka Vene kultuurikeskuses. Siin peavadki eksperdid seda hindama ja vaatama, millised need asendused peaksid olema, mida eemaldada, mida jätta. Selle ma jätaksin ekspertidele arutada. Aga ma arvan, et just nimelt seda okupatsioonirežiimi kujutavad sümbolid tuleks kindlasti eemaldada nii sealt Vene kultuurikeskusest, aga me teame, et ka Sillamäel on näiteks välisfassaadil niisuguseid vappe. Selles osas, ma usun, me oleme kõik ühte meelt, et seal ilmselt vaidlust ei tule.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *